Sotra Arena stenges

Sotra Arena er tiltenkt som hoved-vaksinestasjon i Øygarden kommune og vil sannsynligvis bli stengt i perioder det neste halvåret.

2021-01-12
Sotra SK

Sotra Sportsklubb er nylig informert om at Sotra Arena vil bli brukt som hovedsenter for all covid-19 vaksinering i Øygarden kommune. Vaksineringen vil pågå i mange måneder (opp til 1/2 år), men det er stor usikkerhet om omfanget og dermed lengden av en eventuell nedstengning.
Så langt har vi fått veldig sprikende informasjon fra kommunen, hvor kommuneoverlegen planlegger å fordele arbeidet på 3 haller (Sotra Arena, Spildapollen og Hjeltefjorden Arena), mens kommuneadministrasjonen forteller at planen er å kun bruke Sotra Arena, og med de to andre hallene som reservehaller.
Om kommunen hadde klart å frigjøre èn av våre 3 håndballflater i Sotra Arena framfor å stenge hele hallen, så hadde det vært til stor hjelp.

Kommuneoverlegen legger også opp til relativt korte vaksineringsperioder med en kapasitet på inntil 4.800 vaksineringer pr. døgn og dermed en rask gjennåpning av hallene, mens kommuneadministrasjonen planlegger for en langt lengre vaksineringsperioder - kun i Sotra Arena, og med totalt 14 til 20 dager "karantene" for hallen mellom vaksineringsperiodene.

Den svært sprikende informasjonen gjør det så langt vanskelig for Sotra Sportsklubb å forberede tiltak, men arbeidet med å begrense de negative effektene basert på "worst-case" er kommet i gang.
En slik begrensning vil på ingen måte kompensere for all den treningstiden som vil gå tapt om hele Sotra Arena med 3 håndballflater stenger, og planleggingen vil prioritere fordeling av de treningstimene som klubben vil få tildelt i de andre hallene i kommunen, kjøp av treningstid i andre haller og alternative aktiviteter.

De økonomiske konsekvensene for klubben kan bli store, så vi må dessverre planlegge for en ny periode med permitteringer. Samtidig vil vi jobbe parrallelt med å få kommunen til å dekke klubbens tap slik at vi unngår å berøre våre ansatte med en ny permitteringsrunde.

"Ved siden av de økonomiske konsekvensene som dette vil gi, så er vi mest opptatt av alle de barn og unge som nå enda en gang mister et viktig fritidstilbud" sier styreleder Cecilie Dahl.
"De fleste av våre medlemmer vil nok klare seg greit, men så vet vi også at det er en god del som allerede begynner å merke de tunge konsekvensene ved å ikke ha et alternativ i fritiden. Det er disse vi bekymrer oss mest over, og som allerede har vært igjennom en tøff tid".

Kommunens planlegging har dessverre skjedd uten at idretten har blitt innvolvert og knapt nok informert, noe som forsterker usikkerheten i den situasjonen vi nå blir forespeilet.
Det er også vanskelig å få våre politikere til å skjønne alvoret når vi blir oppfordret av Nina Glesnes (Sotralisten) om å godta situasjonen med stengte haller. "Dette må anses som et luksusproblem" fortalte hun i siste møte i Formannskapet. Å fortelle de barna og ungdommene som virkelig trenger idrettens tilbud - og de ansatte vi må permittere, at dette egentlig er et luksusproblem kan bli utfordrende.
Det er også svært vanskelig å utfordre en sak som kjennetegnes og er en unntakstilstand og nasjonal katastrofe. Da fremstår det som puslete å ta til orde for å fremme fysisk og psykisk helse til barn og unge.

Sotra Sportsklubb vil til slutt uttrykke stor forståelse for de utfordringene det er i arbeidet med masse-vaksineringen. Vi skjønner at logistikken er vanskelig og at helse må prioriteres, men vi ser også at andre kommuner (bl.a. Karmøy kommune) klarer å finne alterntive løsninger på dette viktige arbeidet. I oktober hadde Karmøy planene klar for en "Drive-through" vaksinering bl.a. for å unngå smittefaren som oppstår når man skal samle veldig mange mennesker i samme hall, og for å unng å belaste idretten.