Historikk - fotball

Fotballgruppen i Sotra Sportsklubb er den største idretten i klubben, og teller 1.050 medlemmer fordelt på 69 lag.
Det er også fotballen som er klubbens eldste idrett - med oppstart 6.juni 1945 i Knarrevik.

Den gangen var det naturligvis spill på grusbane, og banen var også langt fra å være i full målestokk. Hjemmearena ble derfor kun brukt til trening, men kamper ble spilt på Nygård (Laksevåg).

Når grusbanene på Bildøy stod ferdig på 70-tallet var det som en revolusjon for fotballen og IL Øygard - som vi het den gangen.
Grusbanene ble brukt som trenings- og kampbaner helt til 1998. Da stod gressbanen i Straume Idrettspark klar sammen med 1 grusbane i full størrelse, og en grusbane med noe mindre mål.

Allerede 6 år senere - i 2004, ble det lagt kunstgress på grusbanene, og anlegget fremsto som et topp moderne fotballanlegg med 3 baner, flomlys og klubbhus.

I dag er gressbanen byttet ut med kunstgress, og vi har i tillegg fått en full 11`er bane under tak. Den ene 11`er banen er "bygget om" til 5`er og 7`er baner - så nå er kapasiteten og forholdene blant de beste i landet.

ALDERSBESTEMTE KLASSER

Sotra Sportsklubb har en solid rekruttering i de yngste klassene, hvor vi årlig starter opp med 5-6 nye 6-års lag.
Nesten 700 spillere er under 19 år, og når vi ser at det er omtrent like mange spillere i aldersgruppen under 13 år som 13-19 år så forteller det oss at frafallet i ungdomsfotballen samlet sett er ganske bra.
MEN - det som vi må ta med er at jenterekrutteringen begynner langt senere enn på guttesiden, så dermed blir frafallet på ca. 25%.

Sotra Sportsklubb har alltid vært en "midt på treet" klubb resultatmessig i både barne- og ungdomsklassen når vi ser et snitt på årgangene.

DAMEFOTBALL

Damene har alltid stått sterkt i fotballgruppen i Sotra Sportsklubb, og de siste årene har dette forsterket seg.

På 90-tallet var det jentene som kom hjem med de flotteste pokalene fra NorwayCup, og i 2018 reiste vi for første gang med like mange jentespillere som guttespillere til NorwayCup.

"Jenteløftet" ble igangssatt som et prosjekt i 2018, noe som også har vært med på å løfte damefotballen betydelig i klubben, men det gjenstår få de beste plasseringene på tabellen.

SENIORFOTBALL HERRER

Sotra Sportsklubb har gjennom en årrekke vært en stabilt 3.divisjonsklubb med plasseringer stort sett på den øvre halvdel av tabellen, men fra 2014 stabilt i toppen.
I 2014, 2015 og 2016 endte laget på 2.plass, før vi i 2018 toppet og rykket opp til 2.divisjon.

Tommy Knarvik overtok etter Espen Steffensen som trener for laget i 2016, og brakte klubben for første gang opp i 2.divisjon høsten 2018.

2019 sesongen startet godt, og hvor laget kjempet helt i toppen av tabbelen - til stor overraskelse for de fleste. Høstsesongen ble imidlertid ikke så god, så vi endte tilslutt på en 9.plass.

Etter 3 år som trener for A-lag herrer gir Tommy Knarvik stafettpinnen videre til Hiep Tran foran 2020-sesongen.